İnsan kaynakları mezunu olarak iş bulmak isteyenleri birbirinden farklı eğitim seçenekleri beklemektedir. Lisans ya da yüksek lisans fırsatından yararlanmak isteyen öğrenci adayları, devlet ve vakıf üniversitelerine yerleşebilmektedirler. Bununla birlikte insan kaynakları yönetiminin ön lisans programlarında da okunabildiği söylenmelidir. Bu üniversite düzeylerinin yükseköğretim hariç her seviyesinde açık öğretim olanağı tanınmaktadır. Yani açıktan insan kaynakları eğitimialmak isteyenler bunu farklı üniversitelerden yapabileceklerdir. Özellikle lisans programında farklı bir bölümü okuyan mezunların da sertifika programlarını tercih ettikleri görülmektedir. Bu sertifika eğitimlerine katılım şartlarının zorlu olmaması bireylerin insan kaynakları yönetimine dair bilgilerini tamamlayabilmelerini sağlamaktadır. Elbette ön lisans bölümünde insan kaynakları eğitimini tamamlayan bir kişinin yüksek lisans yapma seçeneği yoktur. Ancak DGS ile ilişkili bölümlerin lisans programlarına hak kazanılabilmektedir.
İnsan kaynaklarında eğitim sürecinin çoklu olduğu görülmektedir. Ancak öncelikle ders içeriklerinden söz etmek mümkündür. Böylece insan kaynakları eğitimi ön lisans ya da lisans programlarından mezun olacak kişilerin nasıl bir iş bağlamına geçiş yapacaklarını netleştirmeleri olağandır. İnsan kaynakları hem planlama hem de finansal yönetim becerisinin sergilendiği alanlardandır. Çeşitli şirketlerde ya da devlet bünyesindeki kurumlarda insan kaynakları departmanları bulunmaktadır. Mezun olan ya da sertifika sürecini tamamlayan kişilerin bu departmanlarda iş bulmaları mümkündür. Ayrıca işe alım ya da istihdam süreçlerinin de doğru yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple insan kaynakları eğitiminde kişileri farklı disiplinlere dair yetkinlikler kazandırılmaktadır.
İnsan kaynakları eğitimi konusunda öncelikle ön lisans programlarını örneklendirmek mümkündür. Bu iki yıllık eğitimi sunan üniversiteler arasında Atatürk Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi gibi seçenekler vardır. Ayrıca Çanakkale18 Mart Üniversitesi ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi de iki yıllık insan kaynakları eğitimini aktarmaktadır. Açık öğretim yoluyla insan kaynakları ön lisans programına kayıt olmak isteyenler Anadolu Üniversitesi seçeneğini değerlendirebilmektedirler. Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Giresun Üniversitesi ve Burdur Üniversitesi de ön lisans düzeyinde insan kaynakları eğitimini mümkün kılmaktadır. Bunların yanı sıra vakıf üniversitelerinin arasında Doğuş Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi yer almaktadır. Bu üniversitelere burslu olarak kayıt olunması da olası görünmektedir.
İnsan kaynakları yönetimi bağlamında lisans eğitimini tamamlamak isteyenler bunu hem açık öğretim hem de örgün öğretim yoluyla yapabilmektedirler. İnsan kaynakları eğitimi lisans programlarını tercih etmek isteyenleri Sakarya Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi ya da Kayseri Üniversitesi gibi kurum opsiyonları karşılamaktadır. Bu lisans eğitimini açık öğretim yoluyla tamamlayacaklar ise İstanbul Üniversitesi bünyesinde öğrenci olabilmektedirler. Yüksek lisans yapılabilmesi için insan kaynakları eğitiminin lisans düzeyinde tamamlanması zorunludur. Bu nedenle Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi bünyesindeki programlar da incelenebilmektedir. Yüksek lisans programlarını araştıran insan kaynakları yönetimi mezunlarını ise Yeditepe Üniversitesi seçeneği karşılamaktadır. Tüm bu üniversite seçeneklerinin yanı sıra sertifika almak isteyenleri de MEB ve üniversite onaylı sertifika sunan kurumlar beklemektedir denebilir.
İnsan kaynakları eğitiminde bir üst seviyeye ulaşmak isteyenlerin sertifika programlarına büyük bir eğilim gösterdikleri söylenebilmektedir. Gerek üniversitelerden gerek ise özel sertifika kurumlarından çeşitli eğitim süreçlerinin tamamlanması mümkündür. Sertifikası ile insan kaynakları eğitimi geçerliliğini yükselten bir bireyin iş olanaklarında öne çıkması mümkündür. Dolayısıyla üniversitelerde yer alan insan kaynakları sertifika seçenekleriyle yazıya devam etmek gerekmektedir. 7 Renk Akademi'den sertifika alabilirsiniz.Bu sertifikayı sunan üniversite opsiyonlarından biridir. Buradaki eğitimini tamamlayan bir kişinin aldığı sertifika üniversite onaylı olmaktadır.
Sertifikalarını ya da lisans eğitimlerini tamamlayan kişilerin farklı kuruluşlarda yer alan insan kaynakları departmanlarında işe girmeleri uygun hale gelmektedir. Elbette Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversite onaylı sertifikalar yetkinliğin doğrulanması adına oldukça faydalıdır. Sertifika programlarında işçi sağlığı, güvenlik, iş gören bulma ve seçme ya da iş analizi olmak üzere birden fazla ders bulunmaktadır. Böylelikle insan kaynaklarında doğru yönlendirmeler ve planlamalar uygulanabilmektedir.
Değerli okuyucumuz. Siz de insan kaynakları eğitimi hakkında daha geniş bilgiye sahip olmak isterseniz buraya tıklayarak insan kaynakları programlarımıza göz atamanızı öneririz.
Ayrıca aldığınız belgeleri cvlerinize ve www.kariyer.net gibi sitelere eklebilirsiniz.