Aile danışmanlığı eğitimi sayesinde ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin iş hayatına atılması mümkündür. Bu ilgili bölümler arasında psikoloji, sosyal hizmetler, aile ve evlilik terapistliği gibi alanlar bulunmaktadır. Elbette aile danışmanı unvanına ulaşmak isteyen bireylerin eğitim hayatlarını aksatmamaları gereklidir. Aile danışmanlığı eğitimi akademik hayatın sonrasında sertifika ile desteklenmelidir. Böylece iş tanımının kapsamına hakim olunması daha uygundur. Meslek kapsamı olarak ailelere verilen danışmanlık oldukça ayrıntılı detayları içermektedir. Yani çocuk gelişimi ya da yaşam koçluğu gibi meslek alanlarında olduğu kadar aile danışmanlığı alanında da sosyal ilişkilerin incelenmesi söz konusudur. Aile içi problemler, travmalar ya da ebeveyn geçimsizliği gibi konularda meslek tanımının önemli bir role sahip olduğu bilinmektedir.
İl merkez müdürlükleri dahil olmak üzere özel kurumlarda da mesleğin icra edilmesi söz konusudur. Dolayısıyla eğitimini tamamlayan bir bireyin aile danışmanı olarak meslek hayatına atılması uygundur. Özel bürolarda aile danışmanı olarak çalışmak da olağandır. Akademik hayatının sonrasında sertifikalarını tamamlayan bir kişinin kendi ofisinden çalışması uygun olacaktır. Bunun dışında rehabilitasyon merkezlerinde ya da sosyal politikalar bakanlığına bağlı olan kurumlarda mesleğin icra edilmesi olasıdır. Gerekli mülakatlar sonrasında ön plana çıkmak için sosyal ve psikolojik eğitimlerin tamamlanması gereklidir. Yani aile danışmanı olmak isteyen kişilerin akademik hayatlarını göz önünde bulundurmaları ve uygun lisans programlarından mezun olmaları daha doğru bir ilerleme kaydedilmesini sağlayacaktır.
Bir aile danışmanı çeşitli lisans programlarından mezun ise sertifika almak için üniversite ve Meb onaylı eğitim kurumlarına başvurabilir. Ancak mesleğin kapsamını araştıran kişilerin öncelikle hangi lisans programında ilerlenmesi gerektiğini merak ettikleri görülmektedir. Bu sebeple aile danışmanlığı ile ilişkili olan lisans programlarının örneklendirilmesi gereklidir. Aile danışmanlığı eğitimi, psikoloji ya da sosyoloji ile doğrudan ilişkilidir. Çocuk gelişimi uzmanlarının yanı sıra psikologlar da mesleğin hakimiyetine sahip olmaktadırlar. Bu lisans bölümlerinin haricinde sosyologların ya da pdr mezunlarının da kolaylıkla sertifika alabilecekleri bilinmektedir. Özellikle psikoloji ve pdr lisans programlarından mezun olmuş bireylerin temel yeterliliklerini tamamladıkları söylenebilmektedir. Lakin çocuk gelişimi, kişisel gelişim, sosyoloji alanlarında akademik yeterliliklerini kazanan kişiler de aile danışmanı olmaya adaydır.
Üniversitelerin sertifika programları sayesinde meslek hayatında uygulanacak tekniklerin ve gerekli becerilerin edinilmesi mümkündür. Nitekim akademik eğitimin ardından alana özgü sertifikaların alınması da bu nedenle önemini artırmaktadır. Pek çok meslek alanında olduğu gibi iş tanımına yönelik yetkinliğin edinilmesi kişilere mülakat sürecinde katkı sağlamaktadır. Sertifikaların alınabileceği yurtiçi bağlamındaki üniversiteler ise oldukça fazladır. Dolayısıyla bu üniversitelerin aile danışmanlığı eğitim programları incelenerek vakit kaybetmeden ders sürecine geçilebilmektedir. 7 Renk Akademi kurumlardan aile danışmanlığı eğitimi alınabilmektedir.
Aile danışmanı olmanın temel kriterlerinden birinin akademik eğitim olduğu bilinmektedir. Ancak alınabilecek yüz yüze veya online sertifikalar ile doğrudan aile danışmanı unvanına ulaşmak olasıdır. Özellikle çalışma hayatı veya eğitim hayatı devam eden kişilerin böyle eğitim programlarına katılmaları büyük bir olanak sunmaktadır. Dolayısıyla aile danışmanlığı eğitimi gerek üniversitelerden gerek ise özel sertifika kurumlarından edinilebilmektedir. Çoğu özel kurumun Meb ve üniversite onaylı sertifikaları sunduğu görülmektedir. Dolayısıyla yüz yüze eğitim ile alınabilecek sertifikaların yanı sıra online aile danışmanlığı eğitimi programlarının da alınması mümkündür. Özel kurumların onaylı sertifikaları verirken kayıt olacak kişilere bazı şartları sundukları görülebilmektedir. Burada psikoloji, sosyoloji, PDR, sosyal hizmet, tıp, hemşirelik veya çocuk gelişimi alanlarından mezun olma şartı göze çarpmaktadır. Elbette doğru bir yetkinliğe ulaşabilmek için akademik yeterliliğin önemi tekrardan ortaya çıkmaktadır.
Sertifikaların alınması ile aile danışmanı olarak çeşitli kurumlarda ya da özel bürolarda çalışılması uygundur. Online veya yüz yüze eğitim ile aile danışmanlığı sertifikası veren kurumlar da oldukça fazladır. Bu sertifika içi 7 Renk Akademi'yi tavsiye ediyoruz. Böylece alınacak sertifikanın bireylere hem garantili hem de kapsamlı eğitimleri sunması söz konusudur. Sertifikanın da alınmasıyla birlikte çalışılabilecek kurumların ve iş kapsamının genişlediği söylenebilmektedir. Kreşlerde, çocuk esirgeme kurumlarında, kamuda, adalet bakanlığında vb. bağlamlarda iş bulunması olasıdır. Aile hekimlerinin yanında iş kapsamını gerçekleştirebilecek kişiler de vardır.
Değerli okuyucumuz. Siz de aile danışmanlığı hakkında daha geniş bilgiye sahip olmak isterseniz buraya tıklayarak aile danışmanlığı programlarımıza göz atamanızı öneririz.
Ayrıca aldığınız belgeleri cvlerinize ve www.kariyer.net gibi sitelere eklebilirsiniz.
#ailedanışmanlığı