Montessori eğitmen eğitimi sayesinde Montessori yaklaşımına uygun bir eğitim ortamı hazırlanabilmektedir. Bunun dışında eğitmen eğitiminin alınmasıyla birlikte çocuklara uygulanacak bu eğitim sürecinde eğitmenin rolünün nasıl olduğu da öğrenilmektedir. Dolayısıyla oldukça kapsamlı bir teorik arka planı olan Montessori eğitim modelinin sertifika programlarında ya da çeşitli seminerlerde öğrenilmesi mümkündür. Henüz bir lisans programı olarak sunulmayan Montessori yaklaşımı buna rağmen kapsamlı bir içeriğe sahiptir. Bu sebeple sertifika kurumlarındaki ders programlarına katılmak uygun seçeneklerdendir. Böylece ayrıntılı biçimde Montessori eğitmeninin hangi uygulamaları yürüteceği de edinilebilmektedir. Montessori eğitimi uygulayıcısının kendi eğitim rolünü ve eğitim modelinin kuramsal yönünü bilmesi gereklidir. Ancak bu bağlamda doğru etkinliklerin ve uygulamaların sunulması olağandır denebilir.
Montessori eğitimi farklı yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilen karma eğitim sistemlerinden biridir. Hatta çocuğun özgür ortamında kendi yeteneklerini keşfetmesi ile psikolojik ve davranışsal yönelimlerinin saptanması da söz konusudur. Bu sebeple Montessori eğitmeni olacak kişilerin yalnızca eğitmenler ya da öğretmenler olduğunu söylemek yeterli bir açıklama olmayacaktır. Bunun yanı sıra özellikle ebeveynlerin Montessori eğitmen eğitimini almaları uygundur. Elbette Montessori yaklaşımı ve etkinlikleri, terapi ya da tedavi süreçlerinde de tercih edilebilmektedir. Bu sebeple sosyal hizmetlere bağlı kurumlarda ya da özel terapi merkezlerinde de tekniğin uygulanması uygun bulunmaktadır. Eğitim kurumları ve terapi merkezleri haricinde çocuk esirgeme kurumlarında ya da sevgi evlerinde de Montessori yaklaşımının uygulanması söz konusu hale gelmektedir. Günümüzde çocuk gelişimi, çocuk terapisi başta olmak üzere sayısız anaokulu, kreş ve okul öncesi eğitim merkezlerinde yöntemin sıklıkla tercih edildiği söylenebilmektedir.
Montessori eğitmenliğini farklı meslek grubunda çalışan kişilerin yapabildiği belirtildi. Ayrıca özellikle 0-6 yaş döneminde uygulanan bu yaklaşımın ebeveynler tarafından öğrenilmesinin önemi de ortaya çıkmaktadır. Buradan yola çıkarak Montessori eğitmen eğitimi kurslarına kayıt olabilecek kişilerden söz edilmelidir. Ebeveynlerin yanı sıra bu eğitim modelini tanımak ve teorik bilgilerini edinmek isteyen kişilerin de sertifika süreçlerine dahil olmaları uygun görülmektedir. Meslek alanları göz önünde bulundurulduğunda ise hangi çalışanların bu eğitim modelinin sertifikasını alabilecekleri örneklendirilmelidir. Branş öğretmenleri ya da anaokulu, kreş, okul öncesi eğitim öğretmenlerinin Montessori eğitmenlik eğitimini almaları mümkündür. Ayrıca sosyal hizmetler görevlilerinin ve çocuk bakıcılarının da Montessori eğitim modelini öğrenmelerinde fayda vardır.
Montessori eğitmenliğine yönelik kurslara doktorların da katılım sağladıkları belirtilebilmektedir. Özellikle psikologlar, psikiyatrlar ya da hemşireler bu eğitimleri alabilmektedirler. Bir başka meslek çalışanı ise pedagoglar olarak örneklendirilmelidir. Çocuk gelişimi uzmanları da Montessori yaklaşımının tekniklerini sıklıkla uygulamaktadırlar. Bu nedenle Montessori eğitmen eğitimi kursu alabilecek kişiler arasında sınırsız bir kapsamdan söz etmek olağandır. Bu eğitim yaklaşımının yalnızca eğitim ve beceri edinme dönemine katkıda bulunmadığı bilinmektedir. Hem psikolojik hem de fizyolojik gelişim sürecinin analiz edilmesi olağandır. Bunun yanı sıra çocuğun bireysel kimliğini edinme aşamasında yaşadığı sorunlar da iyileştirilebilmektedir. Çocuklara uygun ve doğru bir terapi desteğinin verilmesinde de çeşitli Montessori etkinlikleri tercih edilebilmektedir. Dolayısıyla Montessori eğitmen eğitimini bu alanda bilgi sahibi olmak isteyen her birey alabilmektedir.
Montessori eğitimi kapsamlı bir model olduğu için eğitim paketlerinde de aşamalı dersler yer almaktadır. Buradan yola çıkıldığında Montessori eğitmen eğitimi alacak kişilerin ne gibi derslerle karşılaşacakları sıralanabilmektedir. Eğitimlerin açılış derslerinde Dr. Maria Montessori tarafından geliştirilen bu yaklaşımın teorik bilgileri edinilmektedir. Bu eğitim modelinde çocuklara dair hangi tepkimelerin saptandığı ve çocukların ne gibi eğitim aktivitelerinden hoşlandıkları açıklanmaktadır. Bunun yanı sıra eğitim ortamının hazırlanmasında hangi detayların ve önemli hususların dikkate alınması gerektiği de belirtilmektedir. Böylece Montessori eğitimi uygulayıcısı olmak isteyen kişilerin teorik bilgi temelleri atılmaktadır denebilir.
Montessori eğitmenliği yapacak bireylerin kendi öz becerilerini de geliştirmeleri mümkündür. Gözlem yapma, planlama ya da sağlıklı bir iletişim kurma becerisi en mühim hususlardandır. Bunun yanı sıra aktif olarak etkinliklere katılmayan eğitmenlerin yönetme becerilerini sağlamaları mümkün hale gelecektir. Bunun dışında Montessori eğitmenliği sertifika programlarının çeşitli kurumlardan alınabildiği belirtilmelidir. Derslerin sonuna kadar hem uygulamaların hem de çocukların yaş aralığına göre hangi kazanımları edindiklerinin öğrenilmesi söz konusudur. Sertifika eğitiminin alınacağı kurum değişse de eğitimlerin içeriklerinde tüm temel bilgiler aktarılmaktadır. Ayrıca uygulama örneklerinin görülmesi de Montessori eğitim sistemine yönelik tecrübe ve farkındalık edinilmesini sağlamaktadır. Eğitmen eğitimlerinde duyusal gelişim, psikolojik gelişim ve fizyolojik gelişim üzerine de çeşitli bilgilerin kazanılması önemlidir.
Değerli okuyucumuz. Sizde montessori eğitimi hakkında daha geniş bilgiye sahip olmak isterseniz buraya tıklayarak montessori eğitmenlik programlarımıza göz atamanızı öneririz.
Ayrıca aldığınız belgeleri cvlerinize ve www.kariyer.net gibi sitelere eklebilirsiniz.