Montessori eğitimi uygulamalarında farklı prensiplere bağlı kalınması gerekmektedir. Bu prensipler Montessori yaklaşımının temel hedeflerini simgelemektedir. Dolayısıyla bu eğitim modelinin uygulanmasında nelerin dikkate alındığını açıklamak önceliğe sahiptir. Temel prensiplerin 5 olgudan oluştuğu bilinmektedir. Bunlar tam anlamıyla Montessori eğitim modelinin nelere bağlı olduğunu kanıtlayan bilimsel detayları içermektedir. Çocuğa saygı ve kendi kendine eğitim prensiplerinin açıklanması yerinde olacaktır. Çünkü tekniğin içerisinde yer alan etkinlik süreçlerini ve eğitim ortamını bu kavramlar ifade etmektedir. Çocuğa saygı prensibi bu eğitim ortamında sağlanan bağımsızlığı simgelemektedir. Yani çocukların bireysel yönelimlerini gerçekleştirebilmeleri ve baskıcı bir ortamda bulunmamaları onlara sunulan saygıyı göstermektedir. Bunun yanı sıra kendi kendine eğitim kavramının ise tam anlamıyla Montessori tekniklerini simgelediği belirtilebilmektedir. Çünkü eğitimin temel hedefi çocukların kendi eylemlerini bağımsız biçimde yönlendirebilmeleridir.
Montessori eğitiminin amaçları arasında çocuğun kendi seçimlerini yapmasına olanak tanınması yer almaktadır. Bu sayede çocukların sorumluluk bilincini yakından deneyimlemeleri mümkün hale gelmektedir. Elbette okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanabilecek bu eğitim modeli evde de tercih edilebilmektedir. Hatta çocukların odasının bu eğitim sürecine uygun biçimde hazırlanması adına eğitimler de sunulmaktadır. Tabi ki sınır ve eğitim kurumlarının odalarında da benzer uygulamaların uygulanması gerekmektedir. Ortamın doğru ve uygun hazırlanması sonucunda hem ilgi artırıcı etkinliklere hem de çocukların gelişim süreçlerine destek sunulmaktadır. Montessori yaklaşımının temel prensipleri arasında bulunan hazırlanmış çevre kavramı da eğitmenin ya da ebeveynlerin rolünü açıklığa kavuşturmaktadır. Emici zihin prensibinde çocukların çevrenin etkisiyle birlikte nasıl kazanımlara ulaştıkları açıklanabilmektedir. Duyarlı dönem ise becerilerin hangi yaşta ne gibi değişimlere uğradığını ortaya koymaktadır denebilir.
Montessori eğitimi almanın birden fazla yolu vardır. Ancak temel olarak eğitim modellerinin hepsinde eğitmenin kazanması gereken bilgilere odaklanılmaktadır. Dolayısıyla öncelikle eğitimlerin alınabilecekleri kurumlardan söz edilmelidir. Gerek üniversitelerin gerek ise özel kurumların Montessori eğitmenlik eğitimini sundukları görülmektedir. Hatta bu eğitim süreçlerinin sonucunda bir adet sertifika da kazanılmaktadır. Böylece elde edilen sertifikanın hem eğitim kurumlarında hem de farklı çalışma alanlarında geçerliliğe sahip olduğu söylenebilmektedir. Montessori eğitimi sertifikası hem MEB hem de üniversite onaylı olmaktadır. Uzaktan eğitim yoluyla Montessori yaklaşımına dair eğitim programlarına katılmak mümkündür. Bu sayede hem kuramsal hem de uygulamalı bilgilerin edinilmesinin yanı sıra meslek hayatında ya da ev ortamında uygulanabilecek becerilere sahip olunmaktadır.
Montessori eğitimlerinin farklı kurumlardan alınması gibi yüz yüze ya da uzaktan eğitim yoluyla da alınması mümkündür. Bunların yanı sıra eğitim paketlerinde ne gibi derslerin bulunduğundan söz edilebilmektedir. Öncelikle Montessori yaklaşımının kuramsal bilgileri edinilmektedir. Burada Montessori metodunun hedefi da anlaşılır hale gelmektedir. Derslerin içeriklerinde ilk okul, orta okul veyahut okul öncesi dönemlerde uygulanabilecek tekniklere de yer verilmektedir. Böylece bu eğitim yaklaşımının aslında farklı dönemlerde de uygulanan önemli detayları açıkladığı anlaşılabilmektedir. Montessori eğitiminde temel davranışsal becerilerin gelişimine yönelik dersler de bulunmaktadır. Çocukların sofra kurallarından iletişim kurma becerisine kadar hangi etkinliklerin uygulanabileceği açıklanmaktadır. Bu uygulamalar yüzlerce etkinliği içeren ve gündelik hayatta karşılaşılabilecek her olguya hitap eden derslerden oluşmaktadır.
Montessori eğitim sertifikasını kimlerin alabildiği de sorgulanan detaylardan biridir. Dolayısıyla burada Montessori eğitmenlik eğitimine kimlerin dahil olabileceğinden söz edilmelidir. Günümüzde farklı çalışma alanlarında ve ev ortamında sıklıkla tercih edilen Montessori eğitimi doğru bir eğitim paketiyle öğrenilmelidir. Yalnızca kuramın bilgilerine göz atarak tüm kazanımların elde edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle sertifika programlarına herkesin katılması mümkündür. Özellikle ebeveynlerin de yoğun talep göstererek başvurdukları Montessori eğitmenlik sertifikası programları kişilere tam anlamıyla yetkinlik sağlamaktadır. Kuramın temel bilgilerinden bu teknikle uygulanabilecek uygulamalara kadar tüm detayların öğrenilmesi mümkündür. Günlük hayatta uygulanmasının uygun görüldüğü çeşitli etkinlikleri incelemek olağandır.
Montessori eğitimini ev ortamında uygulamak isteyen ebeveynlerin sertifika programlarına katılmaları uygun bulunmaktadır. İsteyen her bireyin eğitim paketlerini inceleyerek kayıtlarını oluşturmaları söz konusu hale gelmektedir. Bunun yanı sıra çocuk gelişimi veya aile danışmanı alanlarında çalışanların da sertifika programlarına yoğun ilgi gösterdikleri bilinmektedir. Elbette doktorlar, çocuk bakıcıları, hemşireler ya da eğitmenler de bu eğitimlere katılabilmektedirler. Bir başka katılım sağlayabilecek meslek grubu çalışanı ise çocuk terapisti olarak örneklendirilebilmektedir. Anaokulu, kreş ya da anasınıflarında çalışanların da eğitimleri almaları mümkündür. Montessori eğitimi kimler alabilir sorusuna psikiyatrları, psikologları ve pedagogları da eklemek gerekmektedir. Öğretmenlerin, ebeveynlerin ve çeşitli bölümlerden mezun olanların alabildiği sertifikaları sosyal hizmet uzmanlarının da alabildiği görülmektedir.
Değerli okuyucumuz. Sizde montessori eğitimi hakkında daha geniş bilgiye sahip olmak isterseniz buraya tıklayarak montessori eğitmenlik programlarımıza göz atamanızı öneririz.
Ayrıca aldığınız belgeleri cvlerinize ve www.kariyer.net gibi sitelere eklebilirsiniz.