Çocuklarda Öfke Problemi
7th September 2021 By 7 Renk
blog

Çok sık karşılaşılan bir durum olan, çocuklarda yaşanan öfke problemleri karşısında ebeveynler kontrollü bir yol izlemelidir. Küçüklükten itibaren çocuğunuzun yetiştirilmesinde en doğru yöntemleri kullanmanız ileriki yıllarda hem sizin hem de çocuğunuz için daha rahat geçecektir. Bir çocuk evde gördüğü olaylar, izlediği şiddet içerikli programlar, dizi filmler ve oynadığı oyunlar sonucunda öfkesini kontrol edemeyebilir.

Küçüklükten itibaren çocuğunuzun davranışlarını gözlemleyerek ona göre hareket etmelisiniz. Yanlış bir hareket yaptığında ona, doğru olanı anlayacağı bir dille anlatarak onun yanlış bir davranış olduğunu söylemeniz gerekir. Çocuklar ebeveynlerinden gördüğü davranışları taklit eder. Yani sizin yapacağınız olumsuz bir hareketi ilerleyen zamanlarda çocuğunuzda da görmeniz mümkün. Bunun için çocuğunuzun yanında hal ve hareketlerinizi daha dikkatli bir şekilde ifade etmeniz daha doğru olacaktır.

Çocuklarda Öfke Problemi Neden Olur?

  • Anne ve babaların, çocuğu yok sayarak, onun hakkında kararlar vermesi,
  • Çocuğun istediği, yeteneği olan bir durumu küçümseyici şekilde yok sayarak imkanların kısıtlanması,
  • Bir çocuk gelişim çağında enerji depolar ve bu enerjiyi de dışarı atamadığında hırçınlaşarak öfke kontrolünü kaybetmesi,
  • Fiziksel, sözel şiddet içeren sözler ve ortamlarda bulunması,
  • Ebeveynleri ile bir şeylerini paylaşmaması,
  •  Çocuğun, aile içinde annesine karşı yapılan şiddet,
  • Ebeveynlerin, çocukları ile inatlaşması,
  • İstedikleri yeteri kadar karşılanmayan çocuklarda,
  • Çocuklara karşı yapılan şiddet, hakaret,
  • Çocukların kendi yaşıtları tarafından dışlanması,
  • Kendini ifade etmede zorlandıkları zaman, agresif tavırlar sergileyebilirler,
  • Çocuğun kendini yalnız hissetmesi,
  • Çocuğun, aile içinde yaşadığı şiddet,
  • Ebeveyn olarak, çocuğu her zaman eleştirmek, yaptığı işlerden memnun olmamak,
  • Anne ve babasının onunla yeteri kadar ilgilenmemesi,
  • Çocuğun özgüven eksikliği,
  • Sorunlarını paylaşacak kimsesinin olmaması,
  • Onu anlayacak ebeveynlerinin olmaması,
  • Anne ve babanın, çocuğun düşüncesine karşı çıkması, gibi birçok etken çocukların öfke problemi yaşamasına neden olabilir.

Çocuklarda Öfke Problemi İçin Tüyolar

  1. Öncelikle, çocuğunuzun bu olumsuz davranışı karşısında sabırlı olmanız gerekir. Sizin yapacağınız ters bir davranış onun daha fazla agresifleşmesine yol açarak bu problemin büyümesine neden olabilir.
  2. Çocuğunuzun yaptığı aksi bir davranışta hemen onun üzerine giderek, onunla inatlaşmanız onda ters etki yaratır.
  3. Çocuğunuza dayak ile terbiye veremezsiniz. Yanlış sergilediği tutumlar karşısında ona sakin bir şekilde doğrusunu anlatarak onu doğruya çekmeniz gerekir.
  4. Her zaman ne olursa olsun çocuğunuzun yanında olacağınızı, ona bildirmeniz gerekir.
  5. Çocuğun sorumluluk duygusunu geliştirmek için, ona çeşitli sorumluluklar vermeniz gerekmektedir.
  6. Ebeveyn olarak, çocuğunuzun sorunlarını dinleyerek, ona öneriler vermeniz gerekir.
  7. Çocuğunuzu yaptığı işlerden sonra tebrik etmeniz ona güven verecektir.
  8. Onunla sanki kendi yaşıtı gibi konuşarak, yanlış yaptığı işler ile ilgili ona çok da belli etmeden uyarmanız gerekir.
  9. Çocuğunuzun her istediğini yerine getirmemeniz gerekir.
  10. Hoşgörülü bir tutum sergileyerek onu anladığınızı ona belli etmek.
  11. Çocuğunuz öfke patlaması yaşarken ona, herhangi bir müdahalede bulunmayın. Sakinleştiği zaman onunla konuşarak yaptığı davranışın yanlış olduğunu açıklayın.
  12. Çocuğunuz küçüklükten itibaren, sizin hal ve hareketlerinizden örnek alarak karakterini oluşturur. Siz, onlar için rol model olduğunuz için davranışlarınıza da dikkat etmeniz gerekir.
  13. Aile içerisinde, huzurlu bir ortamın olması gerekir.
  14. Çocuklarınıza küçükken paylaşmayı, merhametli olmasını öğretin.

Çizgi filmlerin de çocuklar üzerinde olumsuz etkiler göstereceği biliniyor. Uzun süre çizgi film izleme, çocukların hem gelişimi için hem de sergileyeceği hal ve hareketler için olumsuz yönde etkiler yaratır. Şiddet içerikli çizgi film izleyen çocukların yaşıtlarına göre daha saldırgan, daha kavgacı ve agresif oldukları gözlenmiştir. Ayrıca çizgi filmlerde verilen mesajların da çocukların bilinçaltına yerleştiği ve buna göre davranışlarını sergiledikleri de belirtilmiştir.

Çocuğunuza, çok televizyon izletmemeniz çocuğunuzun gelişimi açısından önemlidir. İzlediği programlar çocuğunuzun aklında kalır ve ilerleyen zamanlarda da aklında kalanları taklit edebilir.

Çocuğunuzu, grup halinde yapılan aktivitelere yönlendirmelisiniz. Empati yapmayı, arkadaşlarıyla paylaşmayı öğrenmesi ilerleyen zamanlarında çocuğunuza çok fayda sağlayacaktır.

Çocukların öfke problemlerinin yeterince önemsenmemesi ve kontrol altına alınmaması, yetişkin bir birey olduğunda hem çocuğunuz için hem de sizin için birtakım sorunlar ortaya çıkabilir. Bunun için çocuğunuza zamanında öfkesini kontrol edebilmeyi, sorunların nasıl çözülmesi gerektiğini ona anlayabileceği bir dille anlatılması gerekir.

Bu makale 7 Renk Akademi editörleri tarafından yayınlanmıştır. Kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.

Değerli okuyucumuz. 7 Renk Akademiden aldığınız sertifikalarınızı rahatlıkla www.kariyer.net gibi sitelere eklebilirsiniz.